Budapestin historia

Puuleikkaus Budasta vuodelta 1493.

Budapestin historia kertoo nykyisen Budapestin alueen historiasta roomalaisajasta nykypäivään.

Nykyisen Budapestin seutua asuttivat ensin kelttiläiset, kunnes roomalaiset perustivat alueelle ensin linnoituksen ja sitten Aquincumin kaupungin. Unkarilaiset saapuivat alueelle 800-luvun lopulla, ja yksi Unkarin kuningaskunnan ensimmäisistä kaupungeista kehittyi nykyisen Óbudan alueelle. Óbudan kehitys pysähtyi kuitenkin mongolien hyökkäykseen 1241–1242, ja mongolien vetäydyttyä Béla IV perusti Budan kaupungin nykyiselle Linnavuorelle. 1400-luvulla Buda ja Pest nousivat Unkarin tärkeimmiksi kaupungeiksi. Kuningas Matiaksen aikana Buda oli Alppien pohjoispuolisen renessanssin keskus.

Turkkilaiset valtasivat Budan vuonna 1541. Kaupunki oli turkkilaisten hallussa 140 vuotta, kunnes ristiretkeläisarmeija valtasi sen syyskuussa 1686. Unkari joutui Habsburgien valtaan. 1700-luvulla Unkarin hallinto- ja kulttuurikeskus oli Pozsony (Bratislava), kunnes tärkeimmät virastot siirrettiin Budaan vuonna 1785.

1800-luvun reformikaudella Budan ja Pestin välille rakennettiin ensimmäinen pysyvä silta, ja Pestissä käynnistettiin monia suuria julkisia rakennushankkeita. Vuoden 1872 lopussa Buda, Pest ja Óbuda yhdistettiin yhdeksi kaupungiksi, joka sai nimen Budapest. Yhdistämisen jälkeen kaupunki alkoi kasvaa ja väkiluku nousi nopeasti. Kauppa ja teollisuus lähtivät nousuun ja tehtaita perustettiin. Budapestin nykyinen kaupunkikuva on peräisin tältä ”kulta-ajalta”, joka päättyi ensimmäiseen maailmansotaan.

Toisen maailmansodan loppuvaiheessa Budapestissä käytiin ankaria taisteluita. Kolme neljäsosaa rakennuksista tuhoutui tai vaurioitui vakavasti ja 20 000 siviiliä sai surmansa. Sodan jälkeen Unkari kuului Neuvostoliiton etupiiriin. Vuonna 1950 muodostettiin ”Suur-Budapest”, kun kaupungin alueeseen liitettiin useita ympäristön kyliä ja kaupunkeja. Unkarin kansannousun aikana 1956 venäläiset panssarijoukot hyökkäsivät Budapestiin kahdesti, ja kaupungista pakeni ulkomaille 92 000 ihmistä.

Kesäkuussa 1989 noin 250 000 ihmistä osallistui Budapestissä Imre Nagyn ja muiden kansannousun uhrien muistotilaisuuksiin. Sosialistista järjestelmää vaadittiin ottamaan vastuu tapahtuneista vääryyksistä ja oikeudenloukkauksista. Keväällä 1990 järjestettiin ensimmäiset vapaat vaalit, ja viimeiset neuvostojoukot vetäytyivät Unkarista kesäkuussa 1991. Tie markkinatalouteen ei ole kuitenkaan ollut helppo, ja ajoittain väkivaltaisetkin mielenosoitukset ovat olleet yleinen näky Budapestin kaduilla. Vuoden 2006 protestien aikaan kaupungissa oli laajoja mellakoita ja mielenosoittajat valtasivat televisiotalon.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search